Category: Uncategorized

LEMBUTKAN HATI ANAK DENGAN SURAH ALFATIHAH

credit https://hanamuslimah.wordpress.com/2014/02/19/the-power-of-al-fatihah/

 

Menjadi seorang ibu yang berkerjaya memang amat amat mencabar. Lagi-lagi bila anak masih kecil. Saya ibu bekerjaya yang punya anak seramai tiga orang. Seorang  berumur 6 tahun, seorang 4 tahun dan yang bongsu (setakat ini ) berumur 2 tahun. Penat? Ya memang agak penat. Nasib baiklah anak saya dijaga oleh ibu saya. sekurang-kurangnya saya tidak terlalu kelam kabut bila tersekat dalam kesesakan jalanraya. Ada ketikanya saya rasa down sangat. Yalah saya dan suami masing-masing bekerja. Masing- masing penat. Kalau kurang kesabaran macam-macam boleh jadi. Anak-anak pula masa itulah waktu untuk bermanja dengan kita. Masa itulah nak bercerita itu dan ini.

Puteri sulung saya memang terkenal dengan sifat tidak suka mendengar kata. Perlu diulang berkali-kali barulah ada respon. Kadangkala saya rasa saya ibu yang gagal kerana tidak berjaya mendidik anak-anak saya ‘well behave’ seperti anak-anak orang lain. Itu yang saya rasa. Putera tunggal saya (anak nombor 2) pula sering tantrum jika tidak ditunaikan apa permintaannya. Dia sanggup tidak berhenti menangis selama setengah jam atau hingga dia muntah.  Si kecil pula dengan kaletah yang suka menyepah barang yang telah dikemas. Penat sungguh rasanya kadangkala cuti 2 hari yang diberi rasa bagaikan tidak cukup apabila ditambah dengan karenah anak-anak. Rumah pula sudah tidak serupa rumah.

Permasalahan ini saya kongsikan kepada seorang rakan sepejabat. Beliau memberi solusi dengan surah Alfatihah. Bagaimana? Ambil telapak tangan kanan letakkan di dada kiri. Baca surah Alfatihah dan berdoalah minta apa sahaja yang kita mahu. Mahu anak-anak dilembutkan hati dan mendengar kata atau apa sahaja. Saya cuba buat apa yang rakan saya sarankan dan Alhamdulillah sedikit demi sedikit saya nampak perubahan dalam diri anak-anak saya. Mereka semakin mudah mendengar kata dan diatur. Paling ketara putera saya yang sebelum itu masih memakai pampers tanpa banyak soal mulai buang air kecil dan air besar di tandas walaupun sebelum itu dia enggan berbuat demikian. Subhanallah hebatnya doa ibu dan Alfatihah.

BLOG BARU

Assalamualaikum,

Dah lama saya hilang dari radar. Perkenalkan diri saya Hana. Dah lama sebenarnya saya berkecimpung dalam penulisan blog ni. Permulaannya saya bermula dengan blog HanaKhairi Catalog. Ketika itu saya buat dropship sebab saya tengah nak kumpul duit untuk kahwin dan ketika itu juga saya ditugaskan ke Kementerian Kewangan di Jalan Duta (Bahagian Pinjaman Perumahan yang kini telah bertukar nama kepada Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam). Dalam masa 2 tahun setengah saya buat dropship dengan seorang peniaga dari Pulau Pinang yang Allah temukan saya secara kebetulan dalam Yahoo Messenger ketika tahun 2007-2008, dapatlah saya kumpul duit untuk majlis kahwin. Boleh dikatakan duit makeup, fotografi dan hantaran menggunakan hasil buat dropship.

Tahun 2010, saya tukar blog lagi. Kenapa saya tukar  blog? Pada tahun 2010 saya dapat berpindah kembali ke Johor Bahru setelah beberapa tahun tinggal berjauhan dengan suami. Nak dijadikan pula saya kena tipu dengan dengan seseorang masa tu yang mengatakan dirinya merupakan peniaga dari Brunei. Anda boleh baca coretan penipuan tersebut di link ini. Walaupun taklah beribu-ribu tapi bagi peniaga dropship macam saya ratusan ringgit tu bukanlah mudah nak dapat. Siapa yang pernah buat dropship mesti tahu bagaimana sukarnya nak dapat untung walaupun RM10. Maka saya pun buat blog baru yang diberi nama awekcute.

Tahun 2011 saya melahirkan puteri sulung saya. Saya dipertemukan dengan upline saya master Hayati Napi dan bermulalah perjalanan saya sebagai pengedar Shaklee. Tahun 2014 saya ada buat blog berbayar tetapi sayangnya blog tersebut tidak bertahan lama di atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan. Maka muncullah blog ini. Saya rasa saya perlu gunakan nama HanaKhairi kerana itulah nama gabungan saya dan ayah saya.

Buat sahabat yang membaca  blog saya ini, saya harap dapat mendoakan saya kuat semangat untuk meneruskan perjuangan dalam berbisnes. Walaupun bukan mudah mengikut sunnah rasulullah tapi apalah salahnya mencuba walaupun sukar.

Sekian dahulu coretan saya buat kali ini.

 

 

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!